جبران خسارت نشت لوله آب به عهده کیست؟
صفر تا صد خسارت نشت لوله آب در آپارتمان
آپارتمان نشینی مشکلات خاص خودش را دارد. شاید برایتان اتفاق افتاده باشد که سقف خانهتان نم زده، یا سقف دستشویی چکه میکند.
گاهی اوقات همسایه شما باید لولههایش را تعمیر کند، اما چون این کار برایش هزینه دارد آن را پشت گوش میاندازد. تا اینکه یک رطوبت ساده منجر به فاجعهای میشود که زندگیتان را سخت میکند.
حال این سوال به وجود می آید که در چنین شرایطی چه کسی مسئول خسارت نشت لوله آب است؟ چه کسی باید هزینه تعمیر و مرمت را بپردازد؟ با ما همراه باشید تا این موضوع را یک بار برای همیشه برایتان حل کنیم.
تشخیص لوله مشترک یا اختصاصی
برای اینکه ببینید خسارت نشت لوله آب بر عهده چه کسی است در ابتدا باید بررسی شود که نشتی آب از یک لوله مشترک است یا لوله ای اختصاصی.
اگر لوله اختصاصی واحدی نشت کند و به واحد شما خسارتی وارد کند، جبران تمام خسارت های مربوط به تعمیر لوله و مرمت خانه بر عهده واحدی است که لوله اختصاصی به آن تعلق دارد. اما اگر لوله مشترک باشد قضیه به کلی متفاوت خواهد بود.
اگر نشت به خاطر لولهای اختصاصی نبود باید ببینید که نشت عمدی بوده یا غیر عمد.
به طور مثال باید بررسی کنید آب به خاطر پوسیدگی طبیعی لولهها نشت کرده و خانه شما رطوبت زده یا اینکه خرابی به بار آمده به خاطر سهلانگاری همسایهتان (مثلا باز ماندن شیر آب) است.
هر چند که لولههای آب و فاضلاب جزء مشترکات ساختمان محسوب میشود، اما اگر نشتی لوله عمدی باشد هزینه خسارت نشت لوله آب و مرمت و بازسازی خانه شما یا سایر خانههای آسیب دیده بر عهده واحد خطاکار است.
اگر نشتی لوله غیرعمدی باشد، مدیر ساختمان باید این هزینه را از صندوق ساختمان و حق شارژهایی که ماهانه از ساکنین دریافت میکند بپردازد.
به این نکته دقت شود اگر تشخیص داده شد که نشت لوله غیر عمدی است همه ساکنین باید در پرداخت خسارت مشارکت کنند و واحدی که آسیب دیده از این موضوع مستثنی نیست.
به طور مثال اگر میزان خسارت یک میلیون تومان برآورد شده و ساختمان ۵ واحد دارد هر واحد (از جمله واحد آسیبدیده) باید ۲۰۰ هزار تومان پرداخت کنند.
در صورت خرابی لوله های آپارتمان ها چه کاری میتوان انجام داد؟
معمولاً تصورات عامه مردم این است که در صورت بروز خرابی در لوله های آپارتمان اعم از لوله آب و فاضلاب، گاز و … جبران خسارت وارده و انجام تعمیرات و هزینه های لازم، بدلیل اینکه لوله ها در جدار دیوار یا کف آپارتمان قرار دارد، بر عهده مالک آن واحد می باشد و مسئولیتی متوجه سایر همسایگان نمی باشد.
اما این تصور بسیار اشتباه می باشد چرا که مطابق با قانون تملک آپارتمانها، لوله های آب و فاضلاب جزء قسمت های مشترک ساختمان محسوب می شود و هزینه تعمیرات آنها در صورت بروز خرابی، بر عهده ساختمان می باشد و مدیر ساختمان موظف است که هزینه های آن را از صندوق ساختمان پرداخت نماید.
اگر مدیر و سایر همسایه ها همکاری نکردند چه کنیم؟
در مواردی دیده شده مدیر ساختمان یا دیگر همسایگان زیر بار پرداخت خسارت نرفته و از شما می خواهند که تمام خسارت را از همسایه طبقه بالایتان بگیرید.
از طرفی همسایهتان نیز ادعا می کند که طبق قانون الزامی به پرداخت تمام خسارت ندارد. حال چاره چیست؟
از آنجا که این مورد در قانون تملک آپارتمانها آورده شده شما میتوانید دادخواستی را به شورای حل اختلاف ارائه کنید و اگر ادعای شما در این زمینه اثبات گردد، دادگاه همسایهها را ملزم به مشارکت در پرداخت هزینه خسارت نشت لوله آب میکند.